Arttırılmış Gerçeklik Askeri Operasyonlarda Devrim Yaratabilir





   

   İngiliz mühendisler askeri operasyonları zenginleştirmek ve bunu yaparken de güvenliği en üst seviyeye çekmek için arttırılmış gerçeklikten faydalanıyor. Bunun yapmak adına pilotlar için giyilebilir kokpit ve portatif komuta merkezi gibi farklı uygulamalar geliştiriliyor. Kokpit, pilotların dikkat seviyelerini yükseltme, komuta merkezi ise acil durumlara müdahale edebilme konularında yardım sağılıyor. Komuta merkezi bir bond çanta büyüklüğünde ve taşınması, kurulması oldukça kolay bir yapıda.

   Karma gerçeklik konseptleri Birmingham Üniversitesindeki BAE Sitemleri bünyesinde bulunan İngiliz mühendisler tarafından geliştiriliyor. Bu konsept kullanıcının etrafındaki sanal nesneler ve görüntüler ile beraber kendisini ve etrafını görebilmesine olanak tanıyor. Bu teknoloji Oculus Rift benzeri bir VR başlık ile komutanlara gerçek operasyonlarda kullanılmak üzere askeri eğitimlerde ya da sanal saha tanıtımları noktasında yardım ediyor.

   Bu teknolojideki hızlı gelişmeler ile bu başlıklar kısa sürede yerlerini kontak lenslere ya da gözlüklere bırakabilir Birmingham Üniversitesinden simülasyon uzmanı Bob Stone yaptığı açıklamada Yaklaşık 30 yıl önce Nasa'daki ilk sanal gerçeklik deneyimimden bu yana bu teknolojinin ilkel başlık ve bilgisayarlardan, gerçek zamanlı senaryolara entegre edilmiş karmaşık sanal nesnelerle etkileşime geçebildiğimiz bugünkü konumuna geldiğini belirtti.

   Ofisten, çadıra kadar her an her yere kurulabilecek bu taşınabilir komuta merkezleri ile Terör ya da yangın gibi acil durumlara son derece hızlı bir şekilde müdahale etmek mümkün olacak.

   Karma gerçeklik kontrol olayı ekrana geldiğinde kullanıcılar bir VR başlığı ve etkileşimli bir eldiven giyiyor. Dünya üzerinde herhangi bir yerdeki olaylar son derece kolay bir şekilde izlenebiliyor. Çevrelerini istedikleri gibi değiştirebiliyor, kamera ile yaklaşıp uzaklaşabiliyor, birlikleri yönetebiliyor ve tüm bunları yaparken de güvenlik sistemleri ve televizyon haberlerinden gelen bilgileri ekranlarından izleyebiliyorlar.

   Yapay zekâya sahip avatarlar çevreyi gözlemle amacıyla kullanıldığı gibi sorulduğunda tavsiyeler de üretebiliyor.

   Giyilebilir Kokpit
   Başlık sağladığı sanal menüler ve ayarlanabilir kontrollerle sanal kokpitin yaratılmasına olanak tanıyor. Pilotlar kendilerine verilen görevlere ve misyon hedeflerine göre hava aracının ara yüzlerini diledikleri şekillendirebiliyorlar. Değişen çevre koşullarına uyum sağlamak, zamandan ve maliyetten kazanmak adına teknoloji kolayca yükseltilebilir ve değiştirilebilir olarak tasarlanmış.